Tong schoonmaken : de beste tips

Sommige mensen worden verrast met een tong die opeens min of meer wit of geel is uitgeslagen, zonder te weten waar het nu vandaan komt. Over het algemeen gaat deze verkleuring gepaard met een slechte geur. Dat is niet alleen onaangenaam voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je omgeving. Laat je dus niet meer verrassen, en zorg ervoor dat je tong schoonmaken één van de belangrijkste dingen zijn als je weer fris uit je mond wilt ruiken.

Je tong schoonmaken en de oorzaken weten waar je vieze tong vandaan komt

Je zou je kunnen afvragen waarom een slechte adem direct te maken heeft met een witte tong. Wel, dat heeft alles te maken met een belangrijke hoeveelheid bacteriën die er in je mond zijn gekomen. Het is die laag bacteriën die ervoor zorgen dat je zo uit je mond stinkt.

Ook kan te gekruid voedsel, uien, knoflook, cayennepepers een witte tong veroorzaken.

Overige oorzaken van een vieze tong zijn:

  • Wanneer je teveel alcohol drink
  • een slechte functionerende lever
  • slechte vertering van voedsel
  • xerostomie of matige slijmvorming

Wanneer je onvoldoende slijm aanmaakt in je mond dan kunnen de bacteriën zich snel ontwikkelen met als gevolg een slechte adem. Slijm zorgt ervoor dat bacteriën zich niet ontwikkelen, immers ze houden niet van een zuurstofrijke omgeving.

Een tong schoonmaken is ook nodig als je schimmel hebt die infecties kunnen veroorzaken.

Een tong schoonmaken als er iets niet goed functioneert

Een tong kan ontzettend veel bacteriën opslaan. Waarom? Een tong is opgebouwd uit twee delen: het voorste en het achterste deel. Het is met name in het achterste gedeelte van de tong (daar waar de slijmophoping het geringst is) waar de bacteriën zich grotendeels ophopen.Als je je tong wilt schoonmaken zul je dus zeker bij dat achterste deel van je tong moeten komen.

Ga voor jezelf wel eerst na of er geen sprake is van schimmel. In dat geval kun je de boel nog erger maken dan het al is: je tandvlees kan geïnfecteerd raken.

Eigenlijk is het wel logisch dat de plek waar de meeste bacteriën zitten het achterste deel van je tong is. Lukt het je om dat deel van je tong schoon te maken dan heb je al een hoop bereikt.Uiteraard kun je dat doen met een goede tongreiniger.

Wil je nu effectief je tong schoonmaken, lees dan verder!

Want alleen met je tong schoonmaken ben je er nog niet. Je zult nog een stapje meer moeten doen. Als je je inschrijft op deze pagina zal ik je er alles over vertellen.

Het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld om van je vieze tong af te komen, maar het is wel altijd nodig toch eerst even bij je huisarts langs te gaan om zeker te stellen dat je geen schimmelinfectie hebt opgelopen of dat er iets anders aan de hand is behalve dan de ophoping van de anaërobe bacteriën.

Natuurlijk vergeet je ook niet een goede mondverzorging, zoals regelmatig poetsen van zowel je tanden als je tandvlees. Daarnaast kun je nog je mond spoelen met een mondspoelmiddel.

Bij de drogist of apotheek vind je goede tongschrapers die erg handig zijn.

Jouw doel is natuurlijk om een mooie rose tong te krijgen, maar ga voorzichtig te werk. Wanneer je te hard schraapt dan riskeer je wondjes waardoor er een infectie kan ontstaan.

Vergeet ook niet veel water te dringen en je mond altijd goed vochtig te houden. Je kunt ook nog overwegen om een multivitamine preparaat te slikken. Voorkom dat je te veel eiwitrijk voedsel eet!