Ik heb een witte tong

Ik heb een witte tong. Wat nu?

Onlangs ontving ik een email waarin iemand mij vroeg “Ton, ik heb een witte tong maar geen slechte adem, wat kan ik er aan doen?”

Een witte tong is een orale aandoening die tot stand komt vanwege ophoping van bacteriën en achtergebleven etensresten. De achterkant van je tong is een plek die niet vaak gepoetst wordt, waardoor dit de perfecte broedplaats is voor bacteriën. Het uiterlijk van een witte tong kan uitleg geven over het probleem. In sommige gevallen kunnen de symptomen ernstig genoeg zijn om behandeld te worden door een tandarts of andere orale specialist. Wat je in ieder geval niet moet doen, is denken dat je witte tong vanzelf wel verdwijnt.

Heb je een witte tong, dan is dit vaak een ophoping van bacteriën

De voornaamste oorzaak van een witte tong is te wijten aan de opeenhoping van etensresten op de achterkant van de tong. Dit is een heerlijke plek voor anaerobe bacteriën om zich uit te leven en voort te planten. Deze bacteriën creëren vluchtige zwavelverbindingen, wat een oorzaak kan zijn voor slechte adem – halitose genoemd in de medische wereld. Een witte tong is niet moeilijk om te bestrijden, maar vereist wel speciale reinigingstechnieken:

  • Gebruik een tongschraper om de etensresten en bacteriën van de achterkant van je tong te verwijderen. Dit is de makkelijkste manier om ervan af te komen.
  • Spoel je mond en tandenborstel met heet water. Sommige mondwaters bevatten veel chemische stoffen, zoals bijv. het stofje chloorhexidine, dat een hoge zuurgraad heeft en dat eigenlijk slecht is voor het gebit. Bovendient verandert het je smaak en tast het de zenuwuiteinden aan. Je kunt dan veel beter een mondwater gebruiken met natuurlijke ingrediënten, maar het beste is natuurlijk als je je mondwater zelf kunt maken zodat je niet steeds weer herhaalde aankopen hoeft te doen. Het is belangrijk dat je je mond goed schoon houdt en niet uit laat drogen door verkeerde middelen omdat je anders de boel nog erger maakt.

Andere oorzaken van een verkleurde tong

Een droge mond kan namelijk een witte tong veroorzaken. Dit is niet gevaarlijk. Het is simpelweg een signaal dat je lichaam afgeeft zodat je weet dat je uitdroging ervaart. Door genoeg water te drinken kun je al veel bereiken en wellicht geheel van je witte tong afkomen. Gemiddeld moet je ongeveer 2 liter water, of 8 glazen, per dag drinken. Natuurlijk hangt dit wel van je lichaamsgewicht en dergelijke zaken af.

Als je tong wit is en er een soort van schilfers opzitten, vergelijkbaar met eczeem, dan kan dit een andere oorzaak hebben dan uitdroging of bacteriën. Vanwege het uiterlijk van dit specifieke probleem, wordt dit ook wel landkaarttong genoemd. Sommige artsen vermoeden dat dit de orale variant is van psoriasis, een huidziekte. Andere artsen schrijven dit probleem toe aan allergische reacties of teveel stress.

In sommige gevallen kan mondkanker zich uiten in de vorm van witte vlekken in de mond en op de tong. Ook kan het op het tandvlees of achter in de keel zitten. Mensen die roken en veel alcohol drinken hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van dit probleem.

Conclusie

“Help, ik heb een witte tong” maar let op, er is geen reden tot paniek!

Een witte tong kan een klein probleem zijn, zoals de opbouw van bacteriën of uitdroging, dat zonder al te veel moeite opgelost kan worden. Meestal gaat een witte tong gepaard met slechte adem. Is dat het geval, dan laten wij je zien hoe je binnen 24 uur je slechte adem al met 50% kunt verminderen.

>> KLIK HIER EN ONTVANG ONZE GRATIS INSTRUCTIES OM IN NO TIME VAN JE SLECHTE ADEM AF TE KOMEN <<

In andere gevallen kan het hebben van een witte tong een teken zijn van een ernstiger probleem, zoals mondkanker. Als je een witte tong hebt, en het niet minder wordt met goed poetsen en eventueel na gebruik van een tongschraper, dan is het verstandig om eerst een bezoek te plegen aan je tandarts.