• Home

De oorzaak van slechte adem is in 90% van de gevallen te wijten aan een droge mond

Wil je weten wat de oorzaak is van slechte adem? Wil je daar zo snel mogelijk van af? Waarmee je dan inderdaad moet beginnen is het zoeken naar de oorzaak. Het is beslist niet fijn te ervaren dat mensen zich van je afwenden zodra je je mond open doet. Voor sommige mensen, vooral die mensen die zwaar onder deze problemen lijden, kan het een hel zijn. Zo erg, dat ze in een sociaal isolement raken. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van een slechte adem, maar er zijn weinig mensen die erover durven te praten. Slechte adem, ook wel halitose genaamd, is dus een probleem waar een gigantisch taboe op rust…

Waar komt slechte adem vandaan als de mond verder gezond is?

Als je tanden en tandvlees gezond zijn, dan is slechte adem vaak afkomstig van het achterste deel van de tong. Dit gedeelte is nogal ruw en er bevinden zich diepe groeven. Een ideale plek dus waar bacteriën zich kunnen nestelen. Deze bacteriën verteren voedselresten, net zoals dat ook gebeurt in je darmen. Als bijprodukt produceren deze bacteriën zwavelhoudende gassen (je kunt dit vergelijken met scheten). In je mond is dat proces niet anders. Vandaar dus dat je ook letterlijk een stinkende adem kunt hebben dat naar poeplucht ruikt.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat slechte adem voor 90% van de gevallen komt doordat de mond is uitgedroogd. Bij zeer ernstige vormen van uitdroging spreken we van xerostomie. Een ziekte waarbij een droge mond veelvuldig voorkomt is bekend onder de naam ‘het syndroom van Gougerot Sögren’ –  waarbij er onvoldoende speekselproductie plaatsvindt. Ook kan door stralingsbeschadiging de speekselproductie teruglopen.

Waarom speekselproductie een grote rol speelt bij de oorzaak van slechte adem

Een slechte adem is dus het resultaat van een uitgedroogde mond om twee redenen:

1) De normale gemiddelde dagelijkse speekselproductie bedraagt 1,2 en 1,5 liter per dag. Speeksel bevat een hoge dosis aan zuurstof, iets waar anaerobe bacteriën absoluut niet van houden. Wanneer de speekselproductie onvoldoende is, is er dus sprake van een gebrek aan zuurstof. Hierdoor kunnen deze anaerobe bacterieën goed gedijen (dat gebeurt overigens in een rap tempo!)

2) Het speeksel spoelt letterlijk deeltjes voedsel en bacteriën weg door je slokdarm je maag in. Zonder speeksel zullen er dus voedselresten achterblijven die weer als voedingsbodem dienen voor de zwavelgas produceren bacteriën.speekselproduktie

Opmerking

Tijdens het slapen daalt je speekselproductie overigens tot een minimum. Dat is ook de reden waarom de helft van alle mensen ’s morgens minder fris uit de mond ruikt.

En we hadden al gezien dat anaërobe bacteriën een zuurstofloze omgeving als ideaal beschouwen. Daarom geldt de regel:

Hoe droger je mond, des te meer anaërobe bacteriën en dus een slechtere adem!

Als je geen medische behandelingen ondergaat, of medicijnen slikt die de speekselproductie beïnvloeden, en je hebt desondanks toch last van een droge mond en slechte adem, dan is de oplossing eigenlijk vrij simpel:

Je moet voldoende water drinken!

Zoals je misschien al weet bestaat ons lichaam uit 70% water. Water is van vitaal levensbelang en heeft in veel lichamelijke functies een toegevoegde waarde. Een gemiddeld mens houdt zichzelf nog geen 10 dagen in leven zonder water!

Onvoldoende vocht in de mond? Resultaat: vieze mondgeuren!

Elke dag verlies je gemiddeld 1,5 liter vocht via je nieren. Nog eens een halve liter door transpireren en een halve liter via je longen (uitademen). En dan hebben we het nog niet eens over sporten. Als je intensief sport kun je soms met gemak 1 liter extra verspillen. Daarom is het noodzakelijk om voldoende water binnen te krijgen, iedere dag weer.

Wees eens eerlijk: drink jij momenteel steevast minimaal 2 liter water per dag? droge mond water drinken

Helaas doen drinken maar heel weinig mensen voldoende water, en daarom leidt ook een zeer groot deel van de westerse maatschappij (ondanks dat feit dat het niet nodig is) aan chronische uitdrogingsverschijnselen.

Start gewoon met het drinken van die 2 liter water per dag (de hoeveelheid die je lichaam gedurende de dag uit zichzelf verliest) door langzaamaan elk glas frisdrank, elke kop koffie, of glas alcohol dat je normaliter drinkt, te vervangen met water. Zo zal je al snel aan 2 liter komen. Water is bovendien praktisch overal te verkrijgen, het is gratis, heeft geen nare bijgewoontes, het maakt je niet dik, je wordt niet dronken, kortom, je lichaam heeft het hard nodig!

Sterker nog – na een paar maanden enkel water gedronken te hebben begint automatisch de smaak van frisdrank je tegen te staan (en daarmee wordt de behoefte naar frisdrank vanzelf minder). Dat is gunstig, want wist je overigens dat een fles cola gemiddeld 17 eetlepels suiker (!!) bevat? (we hoeven je hopelijk niet uit te leggen dat dit zwaar ongezond is….)

Wat je waarschijnljk niet weet is dat je lichaam niet zoiets is als een benzinetank van een auto. Een reservoir dat je gewoon even bijvult wanneer het leeg is. Tegen de tijd dat je mond uitgedroogd aanvoelt ben je eigenlijk al te laat. zomaar even snel wat glazen water bijdrinken helpt dan echt niet. als je chronisch uitgedroogd bent (en de meeste mensen zijn dat helaas – waarvan sommige extreem) heb je tijd en kennis nodig om die ‘knop’ in je hoofd, ofwel ‘lichaam’, om te zetten.

Wil je meer te weten te komen over hoe je je vochtniveau in je mond (en lichaam) op peil kunt houden, en wil je ook meer te weten komen welke overige 4 factoren zorgen voor een slechte adem? klik dan hier.

Tip:

Nu je dit artikel hebt gelezen, begrijp je misschien ook waarom wel je adviseren om altijd een flesje water bij je in de buurt te hebben. Je kent ze vast wel, van die kleine halve liter flesjes. Je kunt zo’n flesje gemakkelijk in de huiskamer op de salontafel zetten, of in de keuken als je daar vaak bent. Op je werk zorg je ervoor dat er altijd een flesje op je buro staat. Er is dus geen excuus om geen flesje water in de buurt te hebben. Is het flesje leeg, dan kun je deze vullen met kraanwater.

Nu je weet dat je veel water moet drinken, is er ook iets wat je ABSOLUUT DIENT TE VERMIJDEN…En er bestaat een grote kans dat – wanneer je lijdt aan slechte adem – je hier niet aan denkt. Klik dan dus ook op de link hieronder om over de grootste fout te lezen die mensen maken als je proberen van hun slechte adem af te komen

Mondwaters zijn dodelijk!! – ontdek hier waarom (klik hier)

78% van de mensen klikken door naar deze pagina…..