Tips voor een frisse mond

Tips voor een frisse mond

Het hebben van een frisse mond is enorm belangrijk. Wanneer je adem slecht is, kan dit namelijk voor veel ongemakkelijke situaties zorgen als je met mensen praat. Door je adem fris te houden bewaar je ook je zelfvertrouwen. Maar niet iedereen weet de beste manieren om een frisse mond te behouden. Om deze reden volgen er hier een aantal tips om je adem te allen tijde gezond te houden.

Goede mondhygiëne een eerste vereiste

De eerste en meest voor de hand liggende tip is natuurlijk regelmatig je tanden poetsen. Hierbij is het ook belangrijk om je tong te reinigen. Wanneer je je mond niet goed schoonmaakt blijven er etensresten achter die na verloop van tijd een onaangename geur kunnen veroorzaken.

Als je slaapt maken de bacteriën in je mond gebruik van deze voedselresten om zwavelverbindingen te maken die je mond onfris maken. Wanneer je een overschot aan bacteriën in je mond hebt worden er veel meer zwavelverbindingen gemaakt die zichtbaar worden op je tong in de vorm van een wit of geel laagje slijm. Wanneer dit gebeurt kun je het beste een tongschraper gebruiken om het slijm te verwijderen. Vervolgens moet je je mond fris houden om er voor te zorgen dat het niet terug kan komen.

Ook spoelen met mondwater draagt bij aan een frisse mond. Sommige merken mondspoeling hebben een antibacteriële werking, wat betekent dat ze de bacteriën in je mond zullen doden.

Eten en drinken

Om je mond fris te houden kan het verstandig zijn om een aantal soorten voedsel vaker te vermijden. Eieren, ui, knoflook en kip zijn bijvoorbeeld beruchte veroorzakers van een slechte adem.

In plaats daarvan is het aan te raden om meer verse groentes en fruit te eten. Dit zijn natuurlijke producten die bijdragen aan een frisse mond. Ook bepaalde kruidsoorten helpen een slechte adem te bestrijden, zoals peterselie en basilicum. Je kunt op deze kruiden kauwen of ze verwerken in een maaltijd

Sommige mensen poetsen hun tanden na elke maaltijd. Dit helpt uiteraard om de etensresten in je mond direct te verwijderen. Maar dit is geen handige oplossing voor iedereen. Misschien heb je niet altijd de mogelijkheid om je tanden te poetsen na elke maaltijd.

In dat geval kun je water drinken om je mond te spoelen. Een beetje gorgelen kan hierbij helpen om etensresten die tussen je tanden zitten los te maken en te verwijderen. Ook de opbouw van plak wordt hierdoor verminderd. Het drinken van water is altijd belangrijk als je een frisse mond wilt houden. Een slechte adem kan namelijk sneller ontstaan wanneer je niet genoeg gehydrateerd bent.

Andere tips voor een frisse mond

Als je een slechte adem hebt, probeer deze dan nooit te verbergen met pepermuntjes of kauwgom. Deze zijn geen bestrijdingsmiddel en zullen niet voor een frisse mond zorgen. Eigenlijk kunnen ze alleen maar nog meer schade toebrengen aan je gebit, omdat ze vaak suiker bevatten en zorgen voor meer plak in je mond.

Een afspraak maken bij de tandarts als je een frisse mond wilt, is altijd de meest verstandige oplossing. Een tandarts kan namelijk deskundig advies geven. Door twee keer per jaar langs te gaan voor controle ben je bijna gegarandeerd van een frisse mond. Verder dien je ook goed te letten op je voeding.