Hoe je slechte adem kunt voorkomen

Hoe voorkom je een slechte adem? Het hebben van een slechte adem kan je sociale leven ruïneren. Om een slechte adem te voorkomen, moet je bewust worden van de oorzaken, zodat je deze kunt vermijden. Het is bekend dat bacteriën in de mond de belangrijkste oorzaak zijn van een slechte adem.

Bacteriën in de mond

De bacteriën in onze mond die slechte adem veroorzaken heten anaerobe bacteriën. Ze zijn erg belangrijk voor onze spijsvertering omdat ze eiwitten afbreken, dus hoewel ze een slechte adem kunnen veroorzaken hebben we ze toch nodig. Wanneer ze eiwitten afbreken komen hier aminozuren bij vrij, welke de belangrijkste stof zijn in eiwitten. In aminozuren zit zwavel, wat een slechte adem veroorzaakt.

Wanneer de anaerobe bacteriën gaan overwerken, omdat ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn of omdat je veel eiwitten eet, dan kan er een witte of gele aanslag op de tong verschijnen. Dit komt door de vluchtige zwavelverbindingen die ontstaan als anaerobe bacteriën eiwitten afbreken.

Deze bacteriën zijn dus van belang voor onze spijsvertering, maar ze hoeven niet in grote aantallen aanwezig te zijn. Met goede mondhygiëne kun je er al voor zorgen ze niet gedijen. Het schoon houden van de tong is hierbij van groot belang, vooral het gedeelte dat dieper in de keel zit. De tong is namelijk de favoriete plek voor bacteriën. Ook droge omstandigheden vinden ze ideaal, dus het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Ongeveer 2 liter water per dag drinken is voldoende om een droge mond en slechte adem te voorkomen.

Een goed dieet volgen

Een koolhydraatarm dieet is erg populair, echter hebben deze diëten één groot nadeel: een slechte adem voorkomen is onmogelijk. Dit komt omdat koolhydraten de voornaamste brandstof voor ons lichaam zijn. Wanneer er geen of weinig koolhydraat in ons lichaam aanwezig is, dan gaat het lichaam over op het verbranden van vetten. Dit proces wordt Ketose genoemd omdat er ketonen vrij komen. Deze ketonen komen via het bloed in de longen terecht, vanuit waar ze vervolgens weer uitgeademd worden, wat een slechte adem oplevert.

Hoe je slechte adem kunt voorkomen? Door een goed gebalanceerd dieet te volgen, met veel groente en fruit. Je kunt minder koolhydraten eten, maar ze compleet vermijden is niet slim als je een frisse adem wilt behouden. De meeste koolhydraatarme diëten zijn tevens eiwitrijk, wat ook niet bevorderlijk is voor een frisse adem.

Voorkom slechte adem met de juiste informatie

De eerste stap bij het voorkomen van slechte adem is genoeg kennis vergaren. Met de juiste informatie weet je wat slechte adem veroorzaakt en hoe je dit kunt vermijden. Op deze pagina kun je je inschrijven voor een gratis 5-delige videotraining zodat je alles over slechte adem te weten kunt komen. Ook leer je in deze video’s het geheim om slechte adem in 12 uur met 50% te verminderen.

Slechte adem is één van de meest vervelende problemen waar niemand veilig voor is. Gelukkig is het in de meeste gevallen vrij eenvoudig op te lossen en kun je makkelijk leren hoe je slechte adem kunt voorkomen.