Gele tongaanslag

Slechte adem door gele aanslag op de tong

Een slechte adem die veroorzaakt wordt door bacteriën op de tong komt het vaakst voor en is het makkelijkst om te genezen. In tegenstelling tot slechte adem die veroorzaakt wordt door een ernstiger probleem, zoals een darmprobleem, is een onfrisse adem door de tong niet moeilijk om te diagnosticeren. Het enige wat je hoeft te doen is in de spiegel kijken of je gele tongaanslag hebt. Als je een witte of gele laag op de tong ziet dan is dit waarschijnlijk de reden van je slechte adem.

Gele tong verhelpen

Vaak realiseert men zich niet dat slechte adem veroorzaakt wordt door tongverkleuring. Soms wordt de gele aanslag op de tong niet eens opgemerkt. Gelukkig is een vergeling van de tong eenvoudig om te verhelpen. De behandeling van een gele tong vereist niet veel meer dan het gebruik van een degelijke tongschraper. Hiermee kun je de gele aanslag op de tong verwijderen.

Wanneer je geen gele tongaanslag meer hebt, dan is het belangrijk dat je met je tandenborstel je tong ook poetst elke keer als je je tanden poetst – poets hierbij zo ver mogelijk achterop de tong. Op die manier kan gele tongaanslag beter voorkomen worden.

Waarom heb ik een gele tong?

Eén van de redenen van een gele laag op de tong zijn anaerobe bacteriën die in de mond leven. Bij onvoldoende mondreiniging bouwen deze bacteriën zich samen met etensresten en andere deeltjes op en na verloop van tijd ontstaat er vergeling van de tong. Wanneer je hier niets aan doet dan begint deze gele tongaanslag te stinken – een vieze geur die wat lijkt op rottende eieren. Elke keer als je dan je mond open doet zal deze geur in je adem te ruiken zijn. Dit is zeer onprettig. Het is dus belangrijk om de gele aanslag op de tong te verwijderen, en wel zo snel mogelijk.

Ook kan de gele tongaanslag te wijten zijn aan een amandelontsteking of streptokokkenbacterie. Ook veel koffie drinken of roken kan een gele tong veroorzaken

Gele tong en je lever

Er is nog een andere reden waarom je gele tongaanslag kunt hebben. Bij een probleem met je lever kan er ook een gele tong ontstaan, al komt dit minder vaak voor. Een gele tong door de lever betekent dat gal niet goed afgescheiden wordt. De lymfestroom wordt geblokkeerd waardoor bepaalde deeltjes en etensresten in je mond niet goed verwijderd kunnen worden. Deze soort van gele tongaanslag verhelpen is minder eenvoudig omdat het een spijsverteringsprobleem betreft. Het beste wat je in dit geval kunt doen is je huisarts om advies vragen.

Wat zegt je gele tong over je gezondheid?

Een gezonde tong hoort roze, zacht en soepel te zijn en ook een beetje vochtig. Er mag best een dun wit laagje op zitten.tong

Als je een kloof midden op je tong hebt die niet tot het puntje reikt dan kan dat duiden op een zwakke maag en is je spijsvertering niet optimaal. Zorg dus voor een gezond eetpatroon.

Is de gele aanslag dik op de tong, dan kan dit een teken zijn van een te warm darmstelsel. Je hebt dan te weinig gezonde bacteriën in je lichaam. Zit de gele aanslag op het achterste deel, besteed dan aandacht aan de dikke darm.

Een dikke gele laag in het midden van het achterste gedeelte van de tong bij vrouwen kan duiden op een komende blaasontsteking. Drink dan in ieder geval veel water en neem vitamine C kuurtje met cranberry sap.

Ook kan een neusverkoudheid verband hebben met je gele tong. Doordat je meer door je mond gaat ademen droogt je tong sneller uit.

Een gele tongaanslag behandelen is niet moeilijk. Het lastigste is om aan jezelf toe te geven dat je dit probleem hebt. Wanneer je de gele aanslag op de tong ziet, aarzel dan niet om deze direct aan te pakken door middel van een tongschraper, maar ga voor de zekerheid ook eerst bij de huisarts langs want het kan zijn dat je een schimmelinfectie hebt.

De gele laag op de tong heb je zo verwijderd, waarna je met goede mondhygiëne ervoor kan zorgen dat de bacteriën in je mond geen kans meer krijgen om de tongverkleuring opnieuw te veroorzaken.