Slechte adem door darmproblemen

Kan slechte adem door darmproblemen worden veroorzaakt?

Je twijfelt of slechte adem door darmproblemen kunnen worden veroorzaakt? Wel hier is het antwoord op je vraag!

Wanneer we uit onze mond ruiken dan denken we al snel dat dit probleem ook ontstaat in onze mond zelf. Hoewel dit in de meeste gevallen zo is, zijn er toch uitzonderingen. We weten allemaal dat onze mond en darmen met elkaar in verbinding staan. Het is dus niet zo gek dat ook de darm slechte adem kan veroorzaken. Dit probleem moet op een andere manier opgelost worden – je tanden poetsen, tong schoon houden en flossen zal namelijk geen effect hebben op de werking van je darmen.

De relatie darmflora en slechte adem

In onze darmen zitten tal van bacteriën. Dit klinkt misschien als iets negatiefs, maar eigenlijk zijn dit hele goede bacteriën. Ze helpen namelijk met het verteren van voedsel en worden darmflora genoemd. Wanneer je niet genoeg van deze bacteriën hebt dan blijft al het voedsel dat je eet langer dan normaal in je darmkanaal. Dit onverteerde voedsel begint dan op den duur te stinken, en deze stank gaat omhoog komt dan via je mond naar buiten. Zo krijg je dus vanuit je darm een slechte adem.

Er is geen enkele vorm van mondhygiëne die deze vieze lucht kan verhelpen. Er is een andere aanpak nodig, en die is afhankelijk van de oorzaak.

Bepalen van de oorzaak van slechte adem door darmproblemen

Aan een gezonde darmflora moet worden gewerkt. Vaak is de vermindering van darmflora een gevolg van een dieet, of van antibiotica die je huisarts heeft voorgeschreven. Als je dus pas begonnen bent aan een nieuw dieet en sindsdien last hebt van slechte adem, kan dit de oorzaak zijn. Hetzelfde geldt voor een nieuwe antibioticakuur waar je sinds kort aan begonnen bent.

De oorzaak kan echter ook nog ergens anders liggen. Het kan zo zijn dat je stoelgang niet helemaal goed is, waardoor je darmen verstopt raken. Je uitwerpselen blijven dan langer in je darmen zitten en gaan gisten. Tijdens dit gistproces komen er zwavelgassen vrij, die vervolgens in het bloed opgenomen worden en zo in de longen terecht komen waarna ze uitgeademd worden. Ook bestaat er de bacterie Helicobacter Pylori, welke in de darmen kan zorgen voor de productie van verkeerde gassen. Een slechte adem door darmproblemen kan dus op meerder manieren tot stand komen.

Voordat je begint met een behandeling van slechte adem zal je moeten bepalen wat de oorzaak is.

Behandelingen van slechte adem die veroorzaakt wordt door darmproblemen

Omdat er meerdere oorzaken van slechte adem vanuit de darm kunnen zijn, is het lastig om direct een passende behandelingsmethode te bepalen. Als je denkt dat je een darmflora hebt die niet in balans is, dan kun je deze herstellen met behulp van supplementen of door het eten van ongezoete yoghurt. Hiervoor hoef je dus niet te stoppen met je antibioticakuur en zal je misschien alleen maar een kleine aanpassingen hoeven te maken aan je dieet.

Wanneer je stoelgang niet helemaal in orde is, zijn meerdere manieren om dit te verhelpen. De snelste manier is om je spijsverteringskanaal te laten reinigen. Hiervoor zal je langs moeten gaan bij je huisarts. Dit is overigens altijd een slim besluit, vooral als je door de bomen het bos niet meer ziet. Een huisarts kan vaak direct zien wat de oorzaak is van je slechte adem vanuit de darmen.

Ben je er niet zeker van of je slechte adem door darmproblemen wordt veroorzaakt? Schrijf je dan in voor de gratis videoserie waarin ik je ga uitleggen wat je kunt doen om van je slechte adem af te komen.