Een chronische slechte adem: teken van ontsteking?

Chronische slechte adem

Het is de schrik van veel mensen; een slechte adem. Uiteraard is dit vervelend maar deze angst kan omslaan in een ware depressie als het probleem chronisch blijkt te zijn. Wanneer mensen zich wegdraaien als je spreekt, je partner je niet meer wilt zoenen of je zelfs je mond niet meer open durft te doen wanneer je in het bijzijn van anderen bent mag je spreken van een ernstig probleem.

Oorzaken

Men zegt over het algemeen dat oorzaken van een blijvende slechte adem zeer divers zijn. Uiteraard is het mogelijk dat de mondhygiëne erg slecht is. In dat geval blijven er op de achterkant van de tong bacteriën achter die een nare geur verspreiden.

Je kunt echter ook last hebben van een ontsteking in de mond, waarbij tandvleesontsteking veel voorkomend is. In dat geval is het belangrijk om de ontsteking tegen te gaan. Niet enkel vanwege de slechte adem maar ook omdat dit mogelijk kan leiden tot hartklachten.

De oorzaak van een chronische slechte adem hoeft zich echter niet alleen te beperken tot de mond. Een ontsteking in de keel, slokdarm of zelfs je maag kan een zeer onprettige geur verspreiden. Daarnaast bevorderen roken, alcohol en koffie de geur van de uitgeblazen adem uiteraard ook niet.

Wat kunt u doen

Bij een chronische slechte adem is het van groot belang dat je eerst uitzoekt wat de oorzaak van het probleem is. Het flossen van uw gebit zal het probleem niet wegnemen als een ontsteking van je slokdarm de oorzaak van de penetrante geur is.

In iedere situatie is het aan te raden om de hulp van een mondhygiënist in te schakelen. Deze kan bepalen of je gebit in goede staat is en of je eventuele ontstekingen hebt. Mocht deze de oorzaak niet vinden zal je doorverwezen worden naar een KNO arts.

Aan de hand van professionele hulp zal je er snel genoeg achter komen wat precies de oorzaak is van je slechte adem. Uiteraard zal je vanuit daar een behandelplan ontvangen wat doorgaans toch kostbaar is.

Soms duurt het even voordat je terecht kan bij de tandarts of KNO arts. Tot die tijd zijn er aantal dingen die je zelf al kan doen. Om te beginnen kun je uiteraard iedere dag je tanden flossen en minimaal twee maal per dag je tanden poetsen. Let hierbij goed op dat je ook het tandvlees voorzichtig mee poetst. (gebruik een zachte borstel).

Daarnaast is het van groot belang om de hele dag door voldoende water te drinken. Door een droge mond kunnen de bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Als je mond uitdroogt zal deze dus sneller een penetrante lucht verspreiden.

Mondwaters kun je het beste vermijden. Deze bevatten een hoog percentage aan alcohol wat de mond alleen nog maar verder uitdroogt. Het probleem wordt op den duur dus alleen maar verergert.

Ook het schrapen van de tong om de bacteriën te verwijderen heeft geen enkele zin als je niet de vervolgstappen doet zoals in ons Stop Slechte Adem Behandelplan. Alhoewel je de slijmerige en vaak gele aanslag wel van je tong verwijdert blijven de bacteriën gewoon zitten. Sterker nog, de groeven van je tong zijn nu weer makkelijker bereikbaar voor nieuwe bacteriën. Het probleem wordt er dus alleen maar erger door.