Kunnen amandelen slechte adem veroorzaken

Kunnen amandelen slechte adem veroorzaken?

Veel mensen realiseren zich niet dat amandelen slechte adem kunnen veroorzaken. Amandelen zitten in de keel en hebben als taak om bacteriën en andere deeltjes op te vangen en te reinigen. Hoewel de meeste bacteriën onschadelijk zijn, kan het voorkomen dat er een amandelinfectie ontstaat, wat ook wel tonsillitis genoemd wordt.amandelen slechte adem

Hoe ontstaat een slechte adem door amandelinfectie

Wanneer je amandelen geïnfecteerd zijn komt dit door bacteriën, welke streptokokken genoemd worden. Deze verspreiden zich meestal door de lucht, dus er is geen bepaalde voeding die dit kan veroorzaken. Hierdoor geven amandelen slechte adem af omdat er gezond weefsel in de keel vernietigd wordt. Gelukkig kan de onfrisse geur direct opgelost worden zodra de infectie genezen is.

Als je je afvraagt of je amandelen geïnfecteerd zijn, dan zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Een amandelinfectie is namelijk vrij moeilijk om niet op te merken, want naast dat amandelen slechte adem veroorzaken zal je ook moeite hebben met slikken en last hebben van keelpijn.

Een kleine infectie zal meestal binnen één of twee weken vanzelf verdwijnen. Maar als de infectie erger is, of als je deze sneller wilt verhelpen, dan kun je bij de huisarts langsgaan. Veelal krijg je dan antibiotica voorgeschreven, zoals een penicillinebehandeling.

Amandelstenen

In sommige gevallen kan een amandelinfectie samengaan met amandelstenen. Dit zijn kleine witte brokjes die in de holtes van de amandelen zitten. Deze brokjes zijn ophopingen van etensresten, bacteriën, snot, slijm en andere kleine deeltjes. Wanneer deze amandelstenen samenkomen met de vluchtige zwavelverbindingen die anaerobe bacteriën aanmaken achterop de tong, dan ontstaat er een slechte adem.

Gelukkig is het mogelijk om van amandelstenen af te komen zonder een operatie te ondergaan.

Behandelingsmethoden van slechte adem door amandelen

Om ervoor te zorgen dat een amandelinfectie geneest zal je er eerst voor moeten zorgen dat je mond schoon blijft, zodat er geen nieuwe bacteriën en andere deeltjes bijkomen. De bacteriën achterop je tong kun je verwijderen door middel van een tongschraper. Daarnaast is het belangrijk dat je goed flost en spoelt met mondwater. Het beste is om producten te gebruiken die geen alcohol bevatten, want dit resulteert op de lange termijn in uitdroging, waardoor je weer vatbaar wordt voor een andere soort van slechte adem.

Als je last hebt van amandelstenen kun je deze proberen weg te schrapen met een voorwerp. Dit is echter niet voor iedereen even eenvoudig om te doen, vanwege de kokhalsreflex. Als je liever niet met een voorwerp in je eigen keel peutert, dan kun je langsgaan bij een huisarts. Deze kan je een product voorschrijven waarmee de amandelstenen loskomen en verdwijnen. Vaak gaat het hier om oxiderende producten.

Het is dus vrij vervelend wanneer je amandelen slechte adem veroorzaken. Gelukkig is dit geen rampzalige en moeilijk op te lossen probleem. Met de juiste aanpak kun je binnen korte tijd verlost zijn van de infectie en de bijkomstige onfrisse geur. Als je meer wilt weten over de oorzaken van slechte adem en hoe je dit het beste kunt genezen en voorkomen, dan heb je de mogelijkheid om je op de deze pagina aan te melden (via onderstaande knop) voor een gratis videotraining die bestaat uit 5 delen. In deze video’s krijg je de beste tips die jou een expert op het gebied van slechte adem zullen maken!

IK STOP MIJN SLECHTE ADEM NU